Nej, jag tycker inte synd om knarkförsäljare och stenkastare

I dagens Folkbladet  får jag en känga från insändarskribenten Bergqvist som anklagar mig för att ”trampa nedåt på de redan liggande” utifrån mina tidigare debattinlägg. Debattinlägg där jag krävt hårdare straff och fler poliser för att få ordning i de särskilt utsatta bostadsområden som präglas av gängkriminalitet och öppen knarkhandel. Hon anser att jag istället borde bekämpa skattesmitare. Jag anklagas också för att försöka vinna politiska poäng på tragiken i vissa förorter, och att det är beklämmande.

Ok. Till skillnad från Bergqvist menar jag att man ska göra både och – all kriminalitet ska bekämpas. Skatteflykt och skattefusk är oacceptabelt. Aggressiv skatteplanering ska motverkas. Alliansregeringen vidtog tydliga åtgärder för att bekämpa fusk och kapitalflykt. Vi moderater har också välkomnat att regeringen fortsätter Alliansens arbete med att teckna skatte- och informationsutbytesavtal med andra länder, som är ett effektivt verktyg för att motverka internationellt skatteundandragande.

Men det handlar inte om att “trampa nedåt på de redan liggande” när det gäller kampen mot knarkförsäljning och de kriminella gängen som håller på att ta över i vissa områden. Det handlar inte om att “trampa nedåt” när vi vill bekämpa stenkastarna och de som bränner upp såväl polisbilar som personbilar.

Såväl skattesmitare som gängkriminalitet ska alltså bekämpas enligt min uppfattning. Men medan Bergqvist tycker synd om stenkastarna och knarkförsäljarna i de utsatta bostadsområdena, så värnar jag alla de laglydiga människorna i dessa områden som tvingas leva i otrygghet. Där är det en uppenbar skiljelinje mellan oss.

Och anklagelsen att mitt agerande är beklämmande…….

Det enda som är beklämmande i den här debatten är de personer som väljer att blunda för problemen i de 53 – enligt polisen – utsatta bostadsområdena och fullständigt struntar i den otrygghet som råder för alla laglydiga och skötsamma människor i dessa områden. Som dessutom struntar i alla de hot och det våld som blåljuspersonalen utsätts för när de försöker göra sitt jobb. Nej, jag tycker verkligen inte synd om knarkförsäljare och de kriminella gäng som angriper såväl blåljuspersonal som invånarna i områdena. De ska lagföras och sättas bakom lås och bom.