Bekämpa brottsligheten och återställ tryggheten!

EdelPhoto-5812

I dagens Folkbladet är nedanstående replik publicerad.

 

Bekämpa brottsligheten och återställ tryggheten!

Jonas Bergström jämställer i en ledare (4/8) min retorik med Donald Trump, apropå en debattartikel där jag krävde återupprättande av lag och ordning i vårt land. Bergström menar att min ”ödesretorik” är i linje med den nationella M-linjen och därtill osann.

I ledaren konstateras att de problem som jag tagit upp inte finns i vårt län. Helt korrekt. Det har jag inte heller påstått. Däremot är det inte acceptabelt med den polisbrist som råder här. SVT hade bl.a. ett inslag om detta där en polispatrull ansvarar för säkerheten i hela Södra Lappland under sommaren.

Min utgångspunkt är den polisrapport som pekar ut 53 bostadsområden i Sverige som “utsatta områden” med allvarlig brottslighet, som i varierande grad präglas av gängkriminalitet, öppen knarkförsäljning, människor som inte vågar gå till polisen m.m. I vissa områden är det också ett inslag av islamistisk våldsbejakande extremism. Blåljuspersonal som rycker ut blir ofta utsatta för stenkastning och annat.

Detta är en av de största utmaningarna vi står inför. Att återge människorna som bor i dessa områden trygghet och goda livsvillkor. Att återställa lag och ordning. Jag vill se hårdare straff för angrepp på blåljuspersonal, ökad kameraövervakning av brottsutsatta platser och fler poliser med goda arbetsvillkor. Det står inte i motsats till sociala insatser, en stärkt skola, snabbare väg till jobb etc.

Det anmärkningsvärda i ledaren är att den inte berör det jag egentligen skriver om – situationen i de 53 utsatta områdena. Anser Bergström att det inte finns några problem där? Ljuger polisen? Är rapporten fel? Finns det inga kriminella gäng som håller på att ta över? Inga problem med knark? Är invånarna trygga? Exakt vad är det som är osant i polisens beskrivning av verkligheten?

Politiken måste agera nu – gärna i en bred politisk överenskommelse. Sluta dalta med kriminella och sätt dem bakom lås och bom!

Anders Ågren (M)

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten