Infrastruktursatsningar behövs i hela landet!

Skriver på insändarplats i dagens VK. Bifogas nedan.

Infrastruktursatsningar behövs i hela landet!

Moderaterna har sagt nej till planerna på ny höghastighetsjärnväg, som syftade till att binda ihop storstadsområdena i södra Sverige. Det välkomnar jag verkligen! Tyvärr fortsätter S/MP-regeringen med planerna.

Kostnaderna för projektet är nu uppe i 230 miljarder kr, men slutnotan lär bli högre. Trafikverket har konstaterat att skulle leda till en samhällsekonomisk förlust för samhället på 250 miljarder kronor.

Projektet skulle tränga undan praktiskt taget allt annat vad gäller satsningar på nödvändig infrastruktur i vårt land underöverskådlig tid. Vi måste istället prioritera det järnvägssystem, liksom vägnät, som vi redan har. Kraftiga underhållsinsatser som ska kombineras med investeringar i kostnadseffektiva kapacitetshöjande åtgärder liksom vissa strategiska satsningar som är viktiga för vårt näringsliv. Exempelvis Norrbotniabanan. Industrins behov av pålitliga godstransporter liksom det regionala pendlandet ska stå i centrum för nationens investeringar. Det är där pengarna gör störst nytta.

Vi behöver infrastrukturinvesteringar i hela landet. Alltså inte bara kring storstäderna i söder, utan även i norr där näringslivet har en stor betydelse för hela Sveriges ekonomiska utveckling. Nationen är starkt beroende av att norra Sveriges transportintensiva näringsliv har ett robust och kapacitetsstarkt transportsystem för att bidra till välfärden. Det verkar av någon märklig anledning ofta glömmas bort i debatten.

Jag noterar att såväl S-kommunalrådet Niklas Nordström i Luleå som fd kommunalrådet Lennart Holmlund i Umeå delar moderaternas uppfattning. Men vad tycker egentligen länets ledande socialdemokrater? Det är dags att bekänna färg. Jag utgår ifrån att Hans Lindberg, Lilly Bäcklund m.fl med kraft agerar mot regeringens planer på nya höghastighetsbanor i södra Sverige.

Anders Ågren

Förbundsordförande

Moderaterna i Västerbotten