Bra signaler från civilminister Shekarabi om tiggeriförbud

minister

I torsdags öppnade civilminister Ardalan Shekarabi (S) upp för att förbjuda tiggeri i Sverige. Han kan tänka sig att överväga såväl ett nationellt tiggeriförbud som ett lokalt. Detta välkomnar jag och Moderaterna i Umeå! Bilden ovan är från våren 2015, när civilministern gjorde ett besök i Umeå och jag hann byta några ord med honom på Folkets Hus.

En Sifoundersökning som publicerades i maj visar på ett starkt folkligt stöd för ett tiggeriförbud i Sverige. Hälften av svenskarna, 50 procent, vill ha ett tiggeriförbud. Endast 27 procent är emot. Bland borgerliga väljare vill en majoritet förbjuda tiggeri.

Det är mycket positivt att en minister i regeringen öppnar upp den här diskussionen. Frågan om tiggeriet är ju som bekant en av de mest debatterade politiska frågorna runt om i de svenska kommunerna. Det är dags att sluta prata och börja agera. I Umeå har vi moderater motionerat om ett lokalt tiggeriförbud, men den avslogs tyvärr av kommunfullmäktige i juni.

Jag vill dock sträcka ut en hand lokalt till kommunstyrelsens ordförande i Umeå, Hans Lindberg (S). På samma sätt som vi moderater på riksplanet sträcker ut en hand i tiggerifrågan till regeringen. Låt oss göra upp! Socialdemokrater och Moderater, som vi tidigare har gjort genom åren i viktiga frågor.

Jag noterar att Lindberg (S) i intervjusvar i både VK och Folkbladet  inte avvisar Shekarabis idéer om tiggeriförbud. Även om han väger sina ord, så är det inte på något sätt avvisande till ett tiggeriförbud.

Låt oss gå före i Umeå! Umeå kommun borde ansöka om att bli en försökskommun för regeringens kommande tiggeriförbud. I avvaktan på ett nationellt tiggeriförbud borde vi skriva till regeringen och erbjuda denna möjlighet – att testa ett heltäckande lokalt tiggeriförbud i Umeå kommun.

Vid nästa kommunfullmäktigesammanträde måndag den 29 augusti kommer mitt och Moderaternas förslag att diskuteras, då Lindberg ska besvara frågan om Umeå som eventuell försökskommun för ett lokalt tiggeriförbud.

Ha en fortsatt bra helg!