Öppna ögonen, Hans Lindberg (S)!

EdelPhoto-5837

Nedanstående replik har jag fått införd i dagens Folkbladet. 

Öppna ögonen, Hans Lindberg (S)!

Jag håller med Hans Lindberg (S) om att Sverige är ett mycket bra land och att Umeå är fantastiskt. Samtidigt är det allvarligt att Lindberg i sin debattartikel (Folkbladet 8/6) blundar för de samhällsproblem som finns bakom statistik och tillväxtsiffror. För även om det går bra för Sverige, så går det långt ifrån bra för alla.

Inom några år riskerar närmare en miljon människor befinna sig i utanförskap och bidragsberoende. Det är en oacceptabel utveckling. För Sverige, men särskilt för alla som inte ges möjlighet till jobb, egen försörjning och att komma till sin rätt. I det läget väljer Socialdemokraterna att prioritera reformer som leder till färre jobb och utbyggda bidragssystem.

För Socialdemokraterna i Umeå är det viktigare att göra försök med 6-timmars arbetsdag, än att fokusera på fler jobb och fler arbetade timmar. För (S) i Umeå är det viktigare med lägenheter i Hemavan till ett fåtal anställda, än att erbjuda en vettig arbetsmiljö till alla anställda. Listan skulle kunna göras lång.

I Moderaternas plan för ett starkare Sverige fokuserar vi i stället på att bryta utanförskapet: Arbete och ansträngningar ska alltid löna sig. Jobb ska kunna skapas genom att vi ska ha tillväxt i hela Sverige. Moderaterna vill inte sänka några löner, vi vill däremot att fler ska få sitt första jobb och sin första lön. Därför behövs skattelättnader på låga inkomster och reformer för fler vägar in på arbetsmarknaden, till exempel genom en ny anställningsform där unga och utrikes födda kan lära sig jobbet på jobbet.

För ett starkare Sverige behövs också starka offentliga finanser. Stefan Löfvens regering håller på att tappa greppet om ekonomin. Nästa år väntas regeringen låna 85 miljoner kronor per dag. Kostnaderna för bidrag och flyktingmottagande ökar med 77 miljarder kronor under de närmaste åren. Det försvagar Sverige och det rustar oss inte inför nästa kris. Det är oroväckande att Lindberg viftar bort detta för att svensk ekonomi just nu utvecklas bra.

När man som Lindberg blundar för utmaningar och problem så visar det att Socialdemokraterna saknar såväl en plan som en helhetssyn på hur Sverige och Umeå ska bli starkare framåt.

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Umeå