Umeå kommun borde införa språktester vid anställningar inom hemtjänst och äldreomsorg för att säkerställa nödvändiga kunskaper i svenska språket

Idag har jag lämnat in nedanstående fråga till Hans Lindberg (S), inför måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Jag har noterat att Socialdemokraterna på nationell nivå nu plötsligt är positiva till språktester – så det blir ju väldigt intressant att se om även Socialdemokraterna på lokal nivå i Umeå har ändrat uppfattning. Senast i juni röstade de rödgröna nej till vårt förslag om att införa språktester vid nyanställningar inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Språktester vid anställningar inom hemtjänst och äldreomsorg

Det är viktigt att Umeå kommun säkerställer att personalen både förstår och kan göra sig förstådd hos dem som de är satta att hjälpa. Så är inte fallet idag. Språkkunskaperna inom äldreomsorgen är många gånger för dåliga och det leder till risker för de äldre. Det finns flera exempel från Umeå där bristande kunskaper i svenska språket hos personalen inneburit stora bekymmer och allvarliga incidenter för både boende och anhöriga.

Redan vid rekrytering av personal så har kommunen ett ansvar att försäkra sig om att den blivande anställde har nödvändiga språkkunskaper. Rekryteringsbehoven i äldreomsorgen är mycket stora, men det är ingen lösning att sänka kraven på att kunna det svenska språket när det utgör en så viktig del av god omvårdnad och patientsäkerhet.

Moderaterna och övriga borgerliga partier har lagt förslag på att kommunen ska införa språktest vid anställning av personal inom hemtjänst, funktionshinderomsorg och äldreomsorg. De rödgröna partierna i Umeå har dock röstat nej till förslaget om språktest.

Nu ser vi på nyheterna att Socialdemokraterna på nationell nivå har svängt i frågan och – 17 dagar innan valdagen – meddelat att de vill skärpa kunskapskraven i svenska bland personalen inom hemtjänst och äldreomsorg. Samt införa just språktester. Underlag för bedömning och språktester i verksamheterna ska sedan finnas färdiga i februari 2023.

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

  1. Anser du fortfarande att införandet av språktester inom hemtjänst och äldreomsorg är ett dåligt förslag?
  2. Om du har ändrat uppfattning sedan ert negativa ställningstagande i juni – är du beredd att bidra till införandet av språktester inom hemtjänst och äldreomsorg?

Umeå 2022-08-25

Anders Ågren

Kommunalråd (M)