Vi ska stärka det svenska försvaret!

I dagens Folkbladet har jag fått denna replik publicerad. Läggs som vanligt upp på bloggen också.
 
Vi ska stärka det svenska försvaret
Signaturen Rolf skriver i en replik till mig i Folkbladet, och undrar hur Moderaterna ska finansiera ett Natomedlemskap. Det handlar naturligtvis om prioriteringar. Sverige som land måste kunna skydda sina gränser och bidra till säkerheten i vårt närområde.

Sverige är idag det av länderna runt Östersjön som lägger minst på försvaret som del av BNP. En moderatledd regering efter nästa val kommer leda Sverige in i Nato om det finns en riksdagsmajoritet för det. Sveriges försvarsförmåga ska stärkas och då måste också resurserna till försvaret öka. Vi vill se ett försvarsanslag som motsvarar två procent av BNP 2025. Redan i närtid behövs snabba beslut om extra tillskott för att möta det försämrade säkerhetsläget.

Vårt land har idag världens fjärde högsta skattetryck. Då handlar det om att omprioritera och minska vissa utgifter inom statens åtaganden. Ett uppenbart sådant utgiftsområde är det internationella biståndet, som på 20 år har tredubblats. Biståndet kan minskas rejält. Detta samtidigt som vi håller tillbaka utgiftsökningar på andra områden.

Om staten inte har råd att skydda landets gränser – då prioriterar staten uppenbarligen fel. Stärk det svenska försvaret!
 
Anders Ågren
Förbundsordförande
Moderaterna i Västerbotten