M, C, L, KD: Förbättra Umeås företagsklimat!

I dagens VK skriver jag på debattsidan med de övriga borgerliga gruppledarna i Umeå. Läggs även upp här på bloggen.

Förbättra Umeås företagsklimat!

Ett växande Umeå är i behov av växande och framgångsrika företag – små-, medelstora- och stora företag – som genom arbetstillfällen och skattepengar till det offentliga bidrar till en god välfärd. Enligt Företagarnas Företagarfakta för år 2022 för Umeå kommun, är 93 procent av företagen i näringslivet små företag med färre än 50 anställda. Småföretagen och deras anställda bidrar med 1,4 miljarder kr till de kommunala skatteintäkterna, vilket motsvarar 21 procent av skatteintäkterna.

Umeå kommun behöver en mer företagsvänlig politik. I Svenskt Näringslivs rankning av företagsklimatet i kommunerna får Umeå kommun mediokra placeringar år efter år. Förra året hamnade Umeå kommun på plats 179 av landets 290 kommuner. Några saker som sticker ut i negativ bemärkelse är konkurrens från kommunens verksamheter, kommunens information till företagare och dialog med kommunens beslutsfattare. Inte ens hälften av alla som svarade på enkäten tycker att företagsklimatet i kommunen är bra. Det tycker inte vi är gott nog.

För att förbättra företagsklimatet i Umeå ville de borgerliga partierna i Umeå kommun bland annat att utmaningsrätt inom kommunal verksamhet införs. Genom att införa utmaningsrätt kan företag som upplever konkurrens från kommunala verksamheter utmana den kommunala verksamheten och på så vis både uppmärksamma och motverka problemet.

Syftet med utmaningsrätten är att pröva verksamheter som bedrivs av kommunen, såväl kostnads- som kvalitetsmässigt. Den största vinsten är att anställda och företag kan bidra till att verksamheten utvecklas på ett ännu bättre sätt. Idag är det 28 kommuner/regioner i landet som tillämpar utmaningsrätt, bland annat Linköping och Halmstad. Utmaningsrätten har utformats något olika i de kommuner som har infört den, men huvudprincipen är densamma.

Vi ser även att kommunen behöver fortsätta att arbeta med att motverka osund konkurrens. Därför vill vi att kommunstyrelsen får i uppdrag att med externt stöd genomlysa all kommunal verksamhet, såväl inom förvaltningarna som de kommunala bolagen, gällande förekomsten av osund konkurrens. Vid eventuell förekomst av osund konkurrens ska kommunen skyndsamt ge förslag för att åtgärda detta.

Förutsägbarhet, långsiktighet och tydlighet är tre nycklar till ett starkare företagsklimat. Att införa efterhandsdebitering på all myndighetsutövning tycker vi är viktigt för att säkerställa förutsägbarhet gentemot privatpersoner och enskilda företag. Från och med 2023 kommer det vara obligatoriskt för alla kommuner att efterhandsdebitera för livsmedelskontroller, men vi vill att fakturering efter genomförd tillsyn ska införas inom all form av kommunal myndighetsutövning. Detta skulle stärka legitimiteten för avgiften då det blir en tydligare koppling mellan utförd kontroll och debitering.

Ett bra företagsklimat i kommunen ger fler jobb, högre skatteintäkter och färre i bidragsberoende och utanförskap. Vi behöver förbättra Umeås företagsklimat.

Anders Ågren (M), kommunalråd

Mattias Larsson (C), gruppledare

Anders Norqvist (L), gruppledare

Veronica Kerr (KD), gruppledare