Värnplikten återinförs – etablera en mönstringsenhet i Umeå!

Idag kan vi läsa att regeringen beslutar återinföra värnplikten.

Jag välkomnar det beskedet. På flera områden har vi sett hur det säkerhetspolitiska läget fortsätter att försämras och bli allt mer osäkert. Ryssland är den främsta faktorn som påverkar säkerheten i Sveriges närområde. Ett Ryssland som går i fel riktning. Sverige måste rusta upp försvaret, och ett återinförande av värnplikten är en del i detta.

Från den politiska kommunledningen (KSAU) i Umeå har vi nyligen uppmärksammat nationella beslutsfattare på att vi är redo att axla ett större ansvar i Umeå, om och när det kan bli aktuellt med ett återinförande av värnplikten.

Nu är vi där.

Det bör etableras en mönstringsenhet i Umeå, givet det  ökade behovet av rekrytering till Försvarsmakten samt Umeås centrala placering i norra Sverige. I dagsläget saknas möjlighet för mönstring norr om Stockholm vilket kan innebära att färre ungdomar från norra Sverige tar chansen att mönstra och därefter genomföra värnplikt.

Umeås geografiska läge och våra goda kommunikationer med en stadsnära flygplats, tåg, buss samt bilförbindelser, gör att vi ser med tillförsikt an att en mönstringsenhet lokaliseras här. Närheten till och samarbetet med Norrlands Universitetssjukhus ser vi som en stor fördel kopplat till framtida mönstring i Umeå.

Det finns ett gott samarbete med Försvarsmakten och Umeå kommun ser mycket positivt på dess verksamhet. Försvarsmakten är en viktig del av arbetsmarknaden i Umeå och jobb med hög spetskompetens såväl som bredd behövs för att kommunen även fortsatt ska vara en attraktiv stad att leva, bo och verka i.

I Umeå kommun finns Totalförsvarets Skyddscentrum (SkyddC), Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI) samt hemvärnet Västerbottensbataljonen. SkyddC är kunskapscentrum för skydd mot strålning, smitta och gift, så kallade CBRN. Centrumets funktion är att vidmakthålla både nationell och internationell krisberedskap på området. Den utbildning som finns tränar soldater och yrkesofficerare samt övrig personal och hela enheter från både Försvarsmakten och det civila samhället. Kring SkyddC har ett nätverk gällande CBRN byggts upp i Umeå.

Ett nära samarbete med såväl Umeå Universitet som Umeå kommun finns och har pågått länge. En ytterligare fördjupning och utökning av dessa verksamheter ser Umeå kommun mycket positivt på som en del av tillväxten i kommunen. Hemvärnet via Västerbottensbataljonen är Sveriges största och utgör en viktig del som stödfunktion till det civila samhället.

Umeå är redo att återigen bli en ännu större pusselbit i det svenska försvaret.