Tidigare betyg ökar motivationen i skolan!

I oktober beslutade Umeå kommunfullmäktige att avslå en motion från moderaten Elmer Eriksson om att på försök införa betyg från årskurs fyra i en eller ett flertal kommunala skolor i Umeå. Den möjligheten finns nämligen sedan regeringen och Alliansen på riksplanet har kommit överens om en försöksverksamhet.

Vi moderater ser vikten av tidiga kunskapsuppföljningar av elevernas resultat. Svenska elever får fortfarande sina första betyg sent jämfört med elever i andra länder. Eleverna inom EU/OECD är ofta mellan 6-9 år när de får sina första betyg. Det finns många fördelar med betyg från årskurs fyra. Det ger tidig uppföljning och information till föräldrar, elever och skola. Tidig uppföljning av elevernas kunskaper är nödvändigt för att se vad de behöver för stöd och stimulans och för att sätta in tidiga insatser. Likaså är det en värdefull morot för dem som vill anstränga sig ytterligare.

Ett av motiven för att avslå motionen när ärendet debatterades i oktober var att man ännu inte hade utvärderat den senaste förändringen – betyg från årskurs 6.

Nu har den utvärderingen gjorts.

Skolverket presenterade i januari 2017 en utvärdering av betygen som infördes från årskurs sex. Utvärderingen visar att drygt hälften av lärarna upplever att elevernas motivation är högre efter att betygen från årskurs sex införts. Bland eleverna uppger 80 procent att de arbetar hårdare när de vet att de får betyg. I utvärderingen framkommer det att många lärare anser att betygen gjort det lättare att upptäcka elever som är i behov av särskilt stöd. Dock ges inte fler elever extra stöd. Där brister således kommunerna.

Moderaterna anser att Umeå kommun självklart bör gå vidare med möjligheten att ge betyg till eleverna redan från årskurs fyra. Därför har jag lyft ärendet till fullmäktige i februari, och ställer följande fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

– Mot bakgrund av de positiva erfarenheterna – är ni beredda att ompröva beslutet att säga nej till försöksverksamhet inom Umeå kommun med betyg från åk 4?