Skänk hellre pengar till hjälporganisationer

I veckans nummer av Umeå Tidning hade jag följande replik införd i tiggeridebatten.

 

Skänk hellre pengar till hjälporganisationer

Kurt Karlsson invänder i en insändare (Umeå tidning 25/1) mot Moderaternas förslag i Umeå om ett tiggeriförbud. Några svar på vad alternativet är ges dock inte, annat än att jag och mina partivänner borde resa till Rumänien och Bulgarien för att se vad som behöver göras på plats där.

Men det arbetet är redan gjort. Den svenska staten har ett samarbete med den rumänska staten just kring utsatta EU-medborgare. Stora summor satsas via EU-medel för att förbättra situationen för dessa grupper i såväl Rumänien som Bulgarien. Även via Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), där jag själv sitter i styrelsen, har en grundlig studie genomförts på uppdrag av regeringen för att se på vilket sätt situationen kan förbättras i tiggarnas hemländer.

Vidare finns det hela 41 svenska frivilligorganisationer verksamma i Rumänien och Bulgarien, exempelvis ”Hjärta till hjärta” och Röda korset. Det är betydligt bättre att skänka pengar till någon av dessa hjälporganisationer, än att ge pengar till tiggare. Att ge pengar till tiggare cementerar bara utanförskapet.

Andra länder inom EU har förbjudit tiggeri, just för att motverka den situation vi har fått i Sverige idag. Så återigen – Moderaterna, Socialdemokraterna och andra partier borde snarast komma överens om ett tiggeriförbud. Det utesluter inte pågående insatser i hemländerna.

Anders Ågren

Kommunalråd, M. Umeå