Fel av (S) inom Region Västerbotten att satsa miljoner på eventuell storregion

Idag är nedanstående insändare publicerad i såväl VK som Folkbladet. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

 

Fel satsa miljoner på eventuell storregion!

Ett oenigt arbetsutskott i Region Västerbotten har beslutat att satsa fem miljoner kr de kommande åren, för att förbereda arbetet inför en eventuell ny storregion. Pengarna ska användas till diverse insatser, för att bl.a. driva sekretariatet för arbetsgruppen Regional Utveckling. Jag och Nicke Grahn (L) röstade för ett avslag, och reserverade oss mot beslutet.

Att avsätta stora summor pengar från länets projektmedel till arbetet med att förbereda en storregion – som riksdagen ännu inte har tagit ställning till – är inte rimligt! I den mån något måste göras, så får det tas inom befintlig ram. Regeringen har ju inte ens lagt en proposition i frågan. Däremot har en majoritet i riksdagen uttalat att befolkningen måste tillfrågas innan ett sådant beslut fattas i riksdagen.

Det vore klädsamt om Socialdemokraterna och andra partier avvaktade med att avsätta miljontals projektpengar på arbetet med en storregion, innan de ens vet om det finns en teoretisk majoritet i riksdagen för det. Från moderaterna i Västerbotten kommer vi göra vad som står i vår makt för att stoppa planerna på en ny storregion.

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten