Vad f-n är detta? Överväger regeringen att stoppa Västra Länken och därmed Umeås ringled?

Vad f-n är det för nyhet på SVT Västerbottensnytt ikväll torsdag? Bygget av Västra Länken kan vara i farozonen, dvs sista etappen för ringleden runt Umeå.

Regeringen har plötsligt gett Trafikverket i uppdrag att se över ett 20-tal objekt i den nationella planen som ännu inte börjat att byggas, däribland den Västra Länken i Umeå, “utifrån de åtgärder som är nödvändiga för att minska koldioxidutsläppen från transportsystemet.” Märklig definition i sig, då Västra Länken är en etapp som ska byggas i ett i övrigt färdigt ringledssystem runt Umeå.

Nu ska Västra Länken granskas på nytt, utifrån nya aspekter. Det vore ju fullständigt SKANDALÖST om man efter alla förseningar i det här projektet, nu gör halt permanent! Trafikverkets representanter verkar vara förvånade över det nya påbudet.

Är det Miljöpartiet som lyckats tvinga Stefan Löfven (S) till dessa tokigheter? Eller tycker även regeringens socialdemokrater att det här är en god idé?

Efter många motgångar med arbetet för Umeås ringled kom som ni minns år 2008 det efterlängtade beskedet från Alliansregeringen: Umeåprojektet fanns med i närtidssatsningen, och hela trafiksystemet med ringled skulle vara färdigbyggt år 2013. Glädjen var total.

2/3 av systemet är numera färdigt, men den allra viktigaste delen – Västra Länken – återstår.

Problemet är sedan tidigare att byggandet av Västra länken är rejält försenat, och väntades tills idag vara färdig först år 2021.

Varje månad som går utan att Västra Länken färdigställs, innebär förlorad tid för arbetet med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Varje månad som går utan en färdig ringled innebär också en allvarlig hämsko för Umeås tillväxt och utveckling.

Det här måste vi snarast få mer klara besked från regeringen. Hur tusan har de tänkt när de gav detta nya direktiv till Trafikverket?!?