Viktigt med tydliga signaler och fler insatser för framgångsrik integration

Skriver i dagens VK på debattsidan tillsammans med Elisabeth Svantesson, Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Bifogas nedan.

 

Viktigt med tydliga signaler och fler insatser för framgångsrik integration

Om ingenting görs för att lösa de integrationsproblem Sverige har riskerar tusentals fler att hamna i utanförskap och bidragsberoende de kommande åren. Det vore allvarligt för både Sverige och Umeå. Just nu fokuserar regeringen på att höja tonläget mot alliansens partier istället för att visa ledarskap och lösa samhällsproblem. Viktiga beslut som Sverige behöver riskerar då att utebli.

Stefan Löfven säger sig vilja ”blåsa till strid” om den svenska modellen. Men han slåss mot väderkvarnar. För det första är det allianspartierna som presenterar förslag för att fler ska kunna få sitt första jobb. För det andra värnar vi moderater den svenska modellen och därför finns ingen konflikt att blåsa till strid om. En moderatledd regering kommer inte att lagstifta om lägre löner. Villkoren på svensk arbetsmarknad ska även fortsättningsvis skötas av parterna.

Vi moderater går nu fram med ännu fler förslag för att göra det enklare för fler att få fotfäste på arbetsmarknaden. Det handlar om att ge rätt verktyg så att alla kan vara med och bidra men det handlar också om att ställa krav på människor att göra sig anställningsbara.

Vad kan du arbeta med? Den frågan vill vi att Migrationsverket frågar asylsökande redan dag ett – en tidig kompetenskartläggning. Med tydliga signaler och fler tidiga insatser kan vägen till det första jobbet kortas. Och med bättre möjligheter att arbeta redan under asyltiden skulle fler kunna undvika att hamna i utanförskap.

Fler lärlingsanställningar ökar möjligheterna till första jobbet. Vårt förslag om en första jobbet-anställning, för unga och nyanlända, går ut på att fler ska kunna få komma in på en arbetsplats och kombinera jobb med utbildning – och då få full lön för jobbdelen. Detta skulle ge fler ungdomar chansen att få det där viktiga första jobbet i Umeå.

Det måste också vara enkelt att anställa. Arbetsgivare vi träffar förklarar ofta att det finns för många olika lönestöd som gör att det är svårt och krångligt att använda dem. Därför har vi nu föreslagit att slå ihop nio lönestöd till ett. Detta för att fler arbetsgivare ska ta chansen att anställa så att fler kan få sitt första jobb.

Istället för att blåsa till strider som inte finns skulle Sverige tjäna på att regeringen vågade öppna upp för diskussioner kring dessa förslag. Med de stora utmaningar vi ser framför oss krävs politiska beslut som kan leda Sverige och Umeå i rätt riktning.

 

Elisabeth Svantesson (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson

Anders Ågren (M), kommunalråd Umeå