Ja till förebyggande åtgärder – nej till fria sprutor

Även den här frågan kommer upp på kommunfullmäktige på måndag.

 

Enkel fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

  

Står (S) fast vid Umeå kommuns uppfattning att säga nej till försök med fria sprutor till narkomaner?

 

Från moderat sida är vi bekymrade över den drogliberala våg som sprider sig över västvärlden. Knarket vinner mark. Attityderna ändras. Därför är det glädjande att det ändå görs så mycket i Umeå på det här området när det gäller förbyggande arbete. Det går också alltid att göra mer. Men förebyggande åtgärder är A och O.

Västerbottens läns landsting har numera ställt sig positiva till införandet av sprututbytesprogram. Man var dock inte eniga politiskt. Frågan om att dela ut fria sprutor till narkomaner, har avfärdats av Umeå kommunfullmäktige såväl 2007 som 2013. Både Moderaterna och Socialdemokraterna har haft en enad front i denna fråga.

Nu aktualiseras frågan uppenbarligen på nytt. Vi moderater står fast vid vår gemensamma uppfattning. Vi ska hjälpa narkomaner att komma ur sitt missbruk – men vi ska inte hjälpa dem att fortsätta knarka genom att dela ut fria sprutor. 

  

Min fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

 

  • Står du fast vid Umeå kommuns tidigare uppfattning – nämligen att säja nej till förslaget att dela ut fria sprutor till narkomaner?

     

     

    Umeå 2016-01-21

     

     

    Anders Ågren

    Kommunalråd (M)