Visa handlingskraft och få fart på bostadsbyggandet i Umeå!

 

Det är hög tid för socialdemokraterna i Umeå att vakna upp ur dvalan och få fart på bostadsbyggandet. De borde lyssna på sin partikollega kommunalrådet Niklas Nordström (S) från Luleå, som har slagit in på rätt väg. Fotot ovan är när jag och Niklas Nordström deltog i en paneldiskussion under Almedalen om tillväxtstäder i norra Sverige. I S-styrda Luleå gör man nu det vi har efterfrågat från Allianspartierna i Umeå: nämligen att man avyttrar en del av lägenheterna i det kommunala bostadbolaget för att få ekonomiska muskler att kunna öka nyproduktionen av hyresrätter. Helt rätt!

Dags att Lindberg visar lite handlingskraft.

Pressmeddelande 2015-08-21

 

Ågren (M): Hans Lindberg (S) borde följa Luleås exempel!

 

Kommunalrådet Anders Ågren (M) går nu till angrepp på kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) och efterlyser ledarskap om bostadspolitiken i Umeå. Ågren föreslår bl.a. att politikerna i Umeå kommun ska följa Luleå kommuns exempel för att öka takten på bostadsbyggandet. Ågren har lämnat in en interpellation som kommer upp till diskussion på fullmäktige den 31 augusti.

Det var i juni som kommunfullmäktige i S-styrda Luleå beslutade att ge ett ägardirektiv till det kommunala bostadsbolaget Lulebo om att sälja 3000 lägenheter. I ett första steg köper fastighetsbolaget Rikshem 1600 av dessa lägenheter och de fortsätter att vara just hyresrätter. Som motprestation utöver själva köpet har Rikshem lovat att bygga minst 560 nya lägenheter under sju år. Samtliga dessa kommer också att vara hyresrätter. Den totala summan för köpet är 1,6 miljarder kr. Det kommunala bostadsbolaget får därmed en bättre ekonomi och möjlighet att såväl öka underhållet på befintliga lägenheter som öka nyproduktion. Samtidigt får Luleå en ny aktör på bostadsbyggande som etablerar sig i kommunen. Även S-styrda Skellefteå har nyligen beslutat att avyttra en del av det egna beståndet för att få fart på bostadsbyggandet.

Allianspartierna i Umeå har ju länge föreslagit att det kommunala bostadsbolaget – AB Bostaden – ska avyttra en del av fastighetsbeståndet för att få ekonomiska muskler att kunna öka sin nyproduktion. Det är alltså precis vad som nu har skett i det socialdemokratiskt styrda Luleå.

Men i Umeå kommun har ännu inget hänt på den fronten.

 

 Jättebra att Socialdemokraterna i Luleå vågar visa vägen i norra Sverige, men pinsamt att Umeå kommun inte redan gjort detta! Det är hög tid för Hans Lindberg (S) att visa lite ledarskap. Hittills har han bara pratat om att öka byggandet. Peka med hela handen och visa lite ledarskap, säger Ågren.

 Det finns många seriösa aktörer som vill köpa delar av AB Bostadens bestånd, och börja investera eller fortsätta investera i Umeå. Vi har en allvarlig bostadsbrist i Umeå vilket märks inte minst nu när terminen snart börjar på universitetet. Hundratals, kanske uppemot 1000 studenter, som inte kan få tag på boende vid starten, bara för att socialdemokraterna lider av beslutsångest. Jag har noterat att tidigare S-kommunalrådet Lennart Holmlund på sin blogg har applåderat Luleå kommuns beslut, så om Lindberg inte vill lyssna på mig kan han väl ta sig ett snack med Holmlund i alla fall?  Politikerna i Umeå har makten och möjligheten att komma tillrätta med bostadsbristen för studenter och andra, men tyvärr sitter Lindberg med armarna i kors. Det duger inte för en tillväxtkommun, avslutar Ågren i en kommentar.

 

Interpellationen i dess helhet bifogas nedan.

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 

Dags att öka takten på bostadsbyggandet i Umeå – lär av Luleås exempel!

 

Bostadsbristen i Umeå fortsätter att vara ett allvarligt problem under de kommande åren. Det är ett fortsatt allvarligt hot mot Umeås tillväxt och vi skulle behöva fördubbla bostadsbyggandet för att komma ikapp de senaste årens eftersläpning.

 

Människor måste ha någonstans att bo. Får vi inte fart på bostadsbyggandet så hämmas Umeås befolkningstillväxt och därför måste vi på alla sätt uppmuntra privata aktörer att bygga mer. Även Umeå kommun måste via sitt bostadsbolag AB Bostaden öka takten på byggandet av nya bostäder, och i synnerhet hyreslägenheter. 

 

I S-styrda Luleå har man tagit beslut att avyttra delar av beståndet hos det kommunala bostadsbolaget, för att få ekonomiska muskler att kunna öka nyproduktionen. Samma sak har man gjort i S-styrda Skellefteå. Men i Umeå har man hittills inte haft politisk handlingskraft nog att göra samma sak.

 

 

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

 

  1. Delar du synen att vi skulle behöva fördubbla byggandet av bostäder i Umeå under de kommande åren för att komma tillrätta med bostadsbristen?
  2. Är det inte dags att göra som exempelvis Luleå kommun, där man beslutat att avyttra delar av bostadsbeståndet hos det kommunala bostadsbolaget för att möjliggöra ökad nyproduktion av hyresrätter?

 

 

 

Umeå 2015-08-20

 

 

Anders Ågren                                                                                     

Kommunalråd (M)