Debatten om tiggarna fortsätter

Debatten om tiggarna och deras situation fortsätter för fullt. Ser att det finns en insändare i VK idag på det temat, igår blev jag intervjuad av Dagens Samhälle om hur de svenska städerna hanterar tiggarna och igår hade jag även inne en egen insändare i Umeå Tidning om hur vi moderater i Umeå ser på saken.

I alla sammanhang understryker jag vikten av att vara tydlig. Insändaren i Umeå Tidning bifogas nedan.

 

Inga kommunala campingplatser till tiggare

En av de mest debatterade frågorna just nu är tiggarnas situation och hur detta ska hanteras. Regeringens nationelle samordnare förklarade nyligen att han var kritisk till de kommuner som erbjuder kommunala campingplatser och dylikt till tiggare. Jag delar hans uppfattning.

Det visar också att Umeå kommun har valt rätt väg. Är man här på den faktiska grundpremissen som turist, så har man rätt att vara i landet i tre månader, men inte mer än så. Svenska kommuners ansvar är avgränsat till i första hand akut bistånd om något inträffar, samt möjligen hjälp med biljett för hemresa till personens hemland.

Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå kommun och det kan aldrig bli aktuellt.

Precis som den nationelle samordnaren konstaterar så strider det även mot likabehandlingsprincipen. Om man börjar erbjuda gratis boende på kommunala campingplatser så måste man göra till alla. Inte bara till gruppen tiggare.

Tiggarnas problem löses inte i Sverige, utan i deras egna hemländer. Ju tydligare svenska politiker kan bli med detta budskap, desto bättre.

 

Anders Ågren,

Kommunalråd, M, Umeå