Mina första kommentarer kring Holmlunds besked

Pressmeddelande 2013-08-07

Ågren (M): En vänstervridning av S kommer att ske

 

Lennart Holmlund har idag vid en presskonferens meddelat att han inte kandiderar för ytterligare en period som kommunstyrelseordförande. Moderaternas kommunalråd Anders Ågren kommenterar beskedet:

– Holmlund har suttit länge på sin post och jag har förståelse för hans beslut. Vi har haft ett gott samarbete i viktiga frågor över partigränserna de senaste 11 åren. Att vi haft respekt för varandra och litat på varandra är ju inte heller någon direkt hemlighet. När vi har tagit i hand så har handslaget gällt. Sådant är viktigt inom politiken.

– För kommunpolitiken i Umeå blir det nu ett epokskifte, oavsett vem som kommer att efterträda Holmlund inom socialdemokratin.

– Att Holmlund inte ställer upp för ännu en period förebådar ytterligare vänstervridning av socialdemokraterna i Umeå. Under deras samarbete med Vänsterpartiet har sossarna lokalt gått åt vänster, trots att Holmlund har hållit emot. När Holmlund slutar som ledare i S, är risken uppenbar att socialdemokraterna fortsätter på sin vandring ut på vänsterkanten. Jag har inga självfallet inga synpunkter på socialdemokraternas interna nomineringsprocesser, eller vilka kandidater de ska välja. De kandidater som brukar nämnas i massmedia är Hans Lindberg, Åsa Ögren och Christer Lindvall. Jag kan bara konstatera att oavsett vem av dessa som skulle väljas så blir det därmed en tydlig vänstervridning av partiet. Så alla väljare i Umeå som vill ha en politik förankrad någorlunda i det politiska mittfältet kan nu glömma att rösta på socialdemokraterna.

– Jag hälsar alla mittenorienterade socialdemokrater, liksom högersossarna, varmt välkomna till nya moderaterna i Umeå. De kommer inte att känna sig hemma hos socialdemokraterna när S i Umeå nu blir ett ännu mer tydligt vänsterparti. För det blir en konsekvens av att Holmlund inte längre kommer att leda partiet.