Hur många nya karriärtjänster för lärare blir det i Umeå?

Har lämnat in en enkel fråga till för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) om de nya karriärtjänter som kommunerna kan inträtta fr.o.m. juli 2013.

Pressmeddelandet bifogas nedan:

Pressmeddelande 130320:
 

Ågren (M) efterlyser besked om nya lärartjänster

Med hjälp av statliga medel kan kommunerna fr.o.m. juli 2013 inrätta nya karriärtjänster för lärarna. Nu efterlyser kommunalrådet Anders Ågren (M) besked om hur många nya lärartjänster det blir för Umeås del.

Regeringen har i senaste budgetpropositionen avsatt extra medel till kommunerna för att möjliggöra en karriärstege, som ökar attraktion och lönespridning i läraryrket. Satsningen innebär ett rejält kliv framåt för ökade karriärvägar för undervisande lärare, med lönelyft kring 5 000 kronor för s.k. förstelärare och 10 000 kr för lektorer. I ett svar till Anders Ågren i oktober 2012, i samband med en interpellationsdebatt i kommunfullmäktige, var för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) positiv till att Umeå kommun skulle inrätta de nya karriärtjänsterna under 2013.

Nu är det dags för kommunerna att ansöka om statsbidragen för de nya karriärtjänsterna. Skolverket kommer att ta emot ansökningar den 2-26 april.

– Det här är en mycket viktig reform för att stärka läraryrket. Det är också ett sätt att tydligt höja lönenivåerna för de lärare som får de nya karriärtjänsterna. Nu vill jag bara ha ett svar på hur många nya lärartjänster som kommer att inrättas inom Umeå kommun under 2013, säger Ågren i en kommentar.

Frågan kommer att besvaras av för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) på fullmäktige, som sammanträder måndag den 25 mars.