Finns det ett rödgrönt alternativ?

Det kommer ju med jämna mellanrum olika opinionsundersökningar. Nu senast var det en från Skop där man kollade förtroendet för Alliansregeringen kontra ett rödgrönt alternativ. Nästan två av tre personer tyckte att regeringen gör ett bra jobb. Samtidigt minskade förtroendet för ett rödgrönt alternativ, enligt Skop-mätningen.

Men varför envisas media med att fortsätta hävda att det överhuvudtaget finns ett rödgrönt alternativ? Lyssnar vi till de tre partierna själva: miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, så finns det ingen rödgrön motsvarighet till Alliansen. Inget samlat politiskt rödgrönt alternativ. De har ingen gemensam politik (ja, möjligen inriktningen i att skatter ska höjas då..), och de vill inte regera tillsammans.

Men ändå så får vi se hur de olika instituten – och efterföljande mediabevakning – ställer upp dramaturgin och spelplanen som OM det fanns ett sådant alternativ. I de olika staplarna får man uppfattningen att det är ett rödgrönt lag mot Alliansen, och de rödgröna har ett försprång med si eller så många procent. Att gapet har ökat, eller att gapet har minskat.

Problemet är ju bara att det är en felaktig grundpremiss.

Det finns inget rödgrönt alternativ på riksplanet, så varför vill man fortsätta låtsas att det är på det sättet?