Twitter och facebook

Olika undersökningar om människors inställning till partipolitik är entydiga om att folk i allmänhet upplever ett sort avstånd mellan sig själva och partipolitiken. Politiker och de politiska partierna upplevs befinna sig långt ifrån den egna verkligheten. Hur ska vi då kunna komma tillrätta med det, och kanske överbrygga avståndet som många helt uppenbart upplever? Jag är övertygad om att en del av lösningen ligger i de s.k. sociala medierna på internet: exempelvis Facebook och Twitter.

Sedan jag började blogga har en av de positiva saker jag fått höra om vårt "politikerbloggande" i Umeå varit just att man lättare kan följa med i vad som händer – oavsett om man är jätteintresserad av politik eller inte. Och har det hänt någon stor händelse i lokalpolitiken så kan man gå in och läsa ganska omgående vad gruppledarna för de olika partierna tycker i frågan.

Med facebook och twitter förflyttas positionerna ytterligare ett steg.

Kommentarer jag har fått från dem som följer mig antingen via twitter eller som "vänner" på facebook är att de har fått en Aha-upplevelse över hur en politikers vardag ser ut. Från att tidigare haft en högst diffus uppfattning om vad "politikerna" gör på dagarna instängda i mörka sammanträdesrum, så kan de nu få en helt annan bild av vår vardag. Alltifrån när vi skriver ihop den första bloggen på dagen, morgonmöten, besök på förskolor, möte med kommunstyrelsen, lunchmöten, ute med hunden i skogen, träff med företagare till mer triviala saker som att man städar, tvättar eller äter en hamburgare på Max.

Vissa kanske småfnyser åt detta och surt undrar varför det skulle vara intressant? Tja, det är ju upp till var och en att bedöma – det är ingen som tvingar dig att följa mig via facebook eller twitter. Men de allra flesta som pratar med mig om detta fenomen tycker att det är positivt och de har fått en helt annan bild av vad vi gör, det höga tempo och det vardagsslit som faktiskt ett politiskt förtroendeuppdrag innebär.

Så välkommen att följa mig och andra politiker via twitter eller facebook. Se det som ännu en kanal för att bättre få en inblick i det politiska arbetet. På samma sätt som man kan läsa en insändare och reagera på det, så kan man lika enkelt följa våra bloggar och mikrobloggar på nätet. Och få en betydligt bättre koll på vad som händer i lokalpolitiken och på det nationella planet!