Vuxenvärlden måste markera mot såväl höger- som vänsterextremism

Befinner mig just nu i Norrbotten där jag vid frukosten läste en alldeles utmärkt och klarsynt ledare i Norrbottens-Kuriren med rubriken "Ta unga på allvar". Den berörde slutsatserna av en rapport från Säpo och Brå apropå extrema rörelser bland ungdomen i vårt land.

I rapporten konstateras att brotten i Sverige från den extrema vänstern (s.k. autonoma grupperna) är lika omfattande som brott som begås från högerextremister, även om vänsterextremisterna är färre till antalet. Trots detta finns en uppenbar tendens att från samhället urskulda de unga vänsterextremisterna med att de egentligen har fina visioner och goda mål. Ofta går även föräldrarna till försvar för de unga vänsteraktivisterna, när de har upptäckts med att angripa såväl egendom som människor.

Men det är samma ondska. Samma svinaktiga metoder. Oavsett personerna bär hakkors eller går maskerade i demonstrationståg.

Detta varnar både Säpo och Brottsförebyggande rådet för. Det finns ingen anledning att romantisera terrorister, huliganer och kriminella bara för att de råkar komma från vänster på den politiska skalan. I Umeå har vi ju vår beskärda del av vänsterextremister av olika slag, och det är sällan vi ser någon manifestation MOT dessa extremister. Det senaste vi såg i vår kommun var militanta djurrättsaktivister som genom upprepad skadegörelse, terror och mordhot tillslut lyckades stänga den populära restaurangen Garaget. Varför? Jo, för att restaurangen serverade kött!!!

Enligt Säpo och Brå måste vuxenvärlden markera sitt avståndstagande till extremisterna på alla tänkbara sätt. Jag hoppas att detta kommer att ske även i Umeå.