Heldag med kommunfullmäktige i Umeå

Heldag med Umeå kommunfullmäktige idag. Det måste vara rekord i antalet interpellationer och enkla frågor, utöver beslutsärenden och en halvdagsinformation med de kommunala bolagen. 12 interpellationer och 13 enkla frågor (!).

En lång dag med andra ord, men vi lär inte hinna igenom hela listan.

För egen del har jag en interpellation dels om att införa betyg redan från årskurs 4 i våra grundskolor, dels en fråga apropå det högst olämpliga i att kommunen har försökt styra över vad kommunanställda skriver på sociala medier på sin fritid.

Frågan bifogas nedan.

 

Fråga till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

 

Angående att anställda inom Umeå kommun tydligen inte bör berätta om sin arbetsmängd mm

Umeå kommun låter just nu sina ca 11 800 anställda genomgå en internetbaserad kurs om IT-säkerhet. Inget kontroversiellt i det och på många sätt välbehövligt. För Umeå kommun är det viktigt att alla anställda har god insikt i säkerhet på internet, och hur man undviker att lösenord blir kapade. Men i den senaste delen – om sociala medier – så anser jag att man har passerat anständighetens gräns och jag ifrågasätter starkt om det är lagligt.

I råden från Umeå kommun framgår att de anställda inte bör skriva om deras arbetsmängd på sociala medier. Så en anställd inom äldreomsorgen ska inte kunna skriva att det är oerhört mycket på jobbet just nu. Likaså vill inte Umeå kommun att de anställda ska skriva på sociala medier angående när och var de åker på semester (!?). Avslutningsvis finns en fråga om vad man bör göra om en arbetskollega kritiserar chefen på sociala medier. Rätt svar, enligt utbildningsprogrammet, var att prata med kollegan om att det här inte är bästa stället att kommunicera den här typen av påståenden.

Offentligt anställda har en odiskutabel rätt till yttrandefrihet enligt lagen. Vi har som myndighet ingen rätt att varken direkt eller indirekt försöka påverka de anställda att inte ge uttryck för detta. Inte heller i sociala medier. Dessa inslag i utbildningspaketet är enligt min uppfattning helt oacceptabla.

Mina frågor till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) är därför:

 

  • Tycker du att Umeå kommun ska försöka lägga munkavle på de kommunanställda, på det sätt som sker i ovan nämnda exempel?
  • Är det Umeå kommun själv som tagit fram denna internutbildning, eller har den köpts in av något företag? Umeå 2017-01-05