Fullmäktiges arbetsformer fungerar inte….

I skrivande stund är klockan ca 16.50. Kommunfullmäktige började kl. 09.00 idag. Vi har ännu inte hunnit påbörja någon av de 12 interpellationerna eller för den delen någon av de 13 enkla frågorna (varav många är från januari-sammanträdet, då inte en enda fråga hann behandlas) . Och KF bryts som vanligt kl. 18.00.

Det är alltså högst osäkert om vi ens hinner diskutera någon av dessa. Vi får väl se.

Detta är ett allt värre problem som fördjupats under denna mandatperiod, inte minst för oss i oppositionspartierna som därmed går miste om de instrument som frågor och interpellationer faktiskt utgör. För egen del har jag en enkel fråga (Umeå kommun syn på de kommunanställdas yttrandefrihet på sociala medier) som jag lämnade in i början på januari. Den kommer inte att hinnas med nu och blir liksom många andra inaktuella.

Ett bekymmer på senare år är att alla debatter blir så oerhört långa i kommunfullmäktige , då många partier väljer att skicka upp hur många ledamöter som helst i samma ärende. Gång efter gång. Det står dem naturligtvis fritt att göra så, men det försämrar för kommunfullmäktiges sätt att fungera.

Fortsätter det så här, så måste man antingen förlänga KF-sammanträdet varje gång till kl. 24.00, alternativt köra tvådagarssammanträden. Och det i sig är ju inte vettigt, för det leder endast till fördyringar och kommer ju inte att ändra några beslut i sak. Bara för att partierna inte har förmåga att ha interndisciplin i respektive fullmäktigegrupp. Eller för den delen att hålla sina anföranden korta och koncisa.

Det måste bli ändring på detta.