Glöm aldrig Kristallnatten – bekämpa antisemitismen!


Det har gått 85 år sen Kristallnatten inträffade den 9 november 1938 i Tyskland. En natt där synagogor brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade, människor fick sina hem vandaliserade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

Antisemitism finns än idag. Tyvärr är den på frammarsch. I december 2018 publicerade EU:s byrå för grundläggande rättigheter en undersökning som visade på en ökad otrygghet bland Europas judar. Undersökningen byggde på svar från 16 000 judar inom EU. 90 procent upplevde att antisemitismen hade ökat de senaste fem åren. 85 procent såg antisemitismen som ett stort problem. Ungefär samma siffror när man tittar på de nedbrutna siffrorna för Sverige.

Under senare år har vi sett att antisemitismen har ökat. Men den senaste månaden har det exploderat. Med Hamas terrorattack, så har världen fått bevittna det värsta massmordet på judar sedan andra världskriget. På flera håll i Europa har antalet antisemitiska hatbrott ökat lavinartat under de senaste veckorna. Synagogor attackeras, Davidsstjärnor klottras på väggar. Judar drabbas av hot och våld.

I Sverige har anmälningarna om hets mot folkgrupp med antisemitiska motiv ökat med nästan 50 procent den senaste månaden.

Antisemitismen är en av historiens äldsta farsoter. Den har genom historien odlat sina konspirationsteorier och nu enar den höger- och vänsterextremister med islamister. Nynazister och extremvänster har länge hotat judar. Nu ökar den hatiska propagandan som sprids av personer med sina rötter i Mellanöstern.

Det är allvar nu. För oss som menar allvar med orden ”Låt oss aldrig glömma”, så är det hög tid att markera på alla plan. När judar återigen utsätts för hot, mord och förföljelser, så är det inte tid för tystnad.

Att påminna och uppmärksamma Kristallnatten en dag som denna är viktigt.

Idag, torsdag 9/11, samlas vi kl. 18.00 på Rådhustorget i Umeå för en manifestation till minne av Kristallnatten och för att manifestera mot den ökande antisemitismen.