Återupprätta ett regemente i Umeå och stärk redan befintlig militär verksamhet!

Rysslands brutala angrepp på Ukraina, och de ryska hoten mot bl.a. Finland och Sverige, visar tydligt att vi nu går in i en helt ny säkerhetspolitisk era. Mer resurser måste tillföras det svenska försvaret på både kort och lång sikt så att den svenska försvarsförmågan kan stärkas. Alla försvarsgrenar måste stärkas, värnplikten ska utökas, stora investeringar i befintlig materiel och anskaffning av ny materiel, fler nya förband måste upprättas. Detta utöver att vi snarast måste gå med i NATO.

Försvarsmakten har pekat på att det finns luckor i svensk beredskap och uthållighet som måste täckas här och nu. Det handlar bl.a. om anskaffning av ammunition inklusive robotar, reservdelar och fordon, mer tillgänglig personal som kan stå i beredskap samt satsningar på civilt försvar.

Moderaterna vill att innevarande försvarsbeslut (2021-2025) förstärks. Vårt förslag är att försvarsanslaget ska uppgå till 2 procent av BNP redan 2025. Det motsvarar en ökning av anslaget med ca 50 miljarder kr jämfört med dagens nivå vilket är drygt 30 miljarder kr utöver det som är beslutat i försvarsbeslutet 2020. Det möjliggör en forcerad upprustning och mer ambitiösa satsningar kan genomföras.

Umeå kan spela en roll i detta. Norrlands befolkningsmässigt största kommun – Umeå – har redan idag befintlig försvarsverksamhet, har en etablerad infrastruktur och därmed goda möjligheter att ta emot nya rekryter och bedriva både bredd- och specialistutbildning.

Inom Umeå Garnison finns idag bl.a. Totalförsvarets Skyddscentrum och Västerbottensgruppen inom Hemvärnet. Det finns därför goda förutsättningar för ett snabbt stärkande av Försvarsmaktens verksamhet i Umeå.

Hela Sverige ska försvaras! Umeå kommun har tidigare meddelat att man vill bistå och vara en del av den nationella återuppbyggnaden samt utvecklingen av svensk försvarsförmåga:

✅ Återupprätta ett regemente i Umeå.

✅ Stärk redan befintlig militär verksamhet inom Umeå Garnison, däribland Totalförsvarets Skyddscentrum.