Narkotikahandel på alla högstadieskolor i Umeå

I dagens Folkbladet (och på folkbladet.nu redan igårkväll) är det ett dubbeluppslag om den utbredda förekomsten av narkotika på våra skolor i Umeå. Polisen uppger att det sker narkotikahandel på alla högstadieskolor i Umeå kommun, och att det förekommer narkotika i alla skolklasser i årskurserna 8 och 9. Detta är oerhört allvarligt!

Jag hoppas verkligen att inte denna nyhet också avfärdas som “fake news”, bara för att den uppmärksammar uppenbara problem som finns i vår kommun. Problem som tyvärr inte alla vill tala om eller ens kännas vid. Moderaterna i Umeå blundar inte för problemen, utan tar dem på största allvar. Vi vill också göra allt i vår makt för att bekämpa narkotikan.

Vi påminns ofta om förekomsten av narkotika i vårt samhälle. Dagens artikel i Folkbladet är ju en av de mer tydliga i det sammanhanget. Drogerna är mer lättillgängliga, och användandet kryper ner i åldrarna. I Umeå är cannabis vanligast, och det går också att märka en alltmer liberal hållning till användandet. Narkotikabrotten i Umeå har legat på en konstant hög nivå från 2013 och framåt. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet har antalet anmälda narkotikabrott i Umeå legat på omkring 1800 per år.

Moderaterna har på nationell nivå föreslagit en rad åtgärder för att bekämpa narkotikabrottsligheten, vilket också skulle få effekter i Umeå. Dagens lagstiftning och nuvarande insatser mot narkotikabrottsligheten och missbruket räcker inte till. Vi behöver rikta nya tunga brottsbekämpande insatser mot de som organiserar och tjänar pengar på narkotikahandeln samtidigt som vi ser till att de som hamnat i missbruk får adekvat vård.

Det finns mycket att göra lokalt här i Umeå. Umeå kommun i samarbete med polisen. Vi kan aldrig acceptera förekomsten av knark på våra skolor. Mer om detta senare.