Steg i rätt riktning på riksnivå om EU-migranter

Det är inte en kommunal uppgift att finansiera boende eller skolgång för EU-migranter under den korta tid de har rätt att vistas i Sverige. Det är Moderaternas linje.

Idag har S/MP-regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, presenterat sin rapport. Det är många bra delar i hans rapport, av det som jag nu under lunchen har hunnit ta del av via mediarapporteringen. Återkommer längre fram med ytterligare kommentarer.

Lagen ska vara lika för alla. Varken illegala eller för den delen temporära boplatser som kommunen erbjuder är någon lösning. Han uppmanar människor att inte ge pengar till tiggarna som sitter på gatan. Det permanentar bara ett utanförskap. Likaså måste polisen bli agera tydligt och snabbare vid olagliga bosättningar. Det är inte tillåtet att bosätta sig på annans mark.

I Umeå kommer vi imorgon på KSAU ta ställning till ett förslag från Socialdemokraterna om att satsa 1,65 miljoner kr för att bl.a. finansiera ett härbärge för EU-migranter i Umeå. Socialdemokraternas logik är obegriplig. Vi har gemensamt sagt nej till detta för Umeå kommuns räkning och inte minst Hans Lindberg (S) har ju varit tydlig med att det inte är en kommunal uppgift. Nu har de svängt 180 grader.

Och detta i stort sett samtidigt som regeringens egen samordnares slutsatser går i en annan riktning.