Låt oss aldrig glömma!

Denna debattartikel har jag och övriga Alliansgruppledare införd i dagens VK.

 

Låt oss aldrig glömma!

Det har gått 77 år sedan Kristallnatten inträffade den 9 november 1938 i Tyskland. En natt där synagoger brändes ned, judiska butiker fick skyltfönster krossade, människor fick sina hem vandaliserade och hundratals judar mördades. De förbrytelser som under de kommande åren skedde i de nazistiska koncentrationslägren har alltsedan dess fått symbolisera människans ondska och människans förmåga att göra omänskliga gärningar.

Det finns många lärdomar att dra av det som skedde under Förintelsen. Men sak tronar högst av dem alla: Låt oss aldrig glömma. Är det något som vi, oavsett vilken bakgrund vi har, är skyldiga dem som föll offer för nazisternas barbari – så är det att inte glömma det som skedde. Auschwitz är en symbol för var det kan sluta, om inte människor reagerar och slår larm i tid. Om annars goda människor väljer att vara tysta, väljer att se åt andra hållet – när grannen, arbetskollegan eller flyktingen faller offer för hot, våld och förföljelse.

Antisemitism finns än idag med fördomar mot judar och i vissa delar av Sverige ser vi att uttrycken för dessa har ökat. Internet är fyllt av antisemitiska berättelser där grupper förnekar att Förintelsen hänt, att det var endast en del av en stor konspiration – när vi läser om detta får vi inte tiga.

Vi i Alliansen – Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna – tar ett tydligt avstånd från alla de grupperingar i vårt samhälle som med våld eller hot om våld försöker att terrorisera sin omgivning.  Vi lever i en värld där hat och våldsextremism hela tiden finner nya uttryck. Där hatet mot något gör det acceptabelt för vissa att använda våld när argumenten tryter. Detta måste bekämpas. Oavsett det gäller högerextrema grupper, vänsterextrema grupper eller våldsbejakande islamister som är ute efter att mörda och fördriva oliktänkande.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Peder Westerberg

Gruppledare, FP

Mattias Larsson

Gruppledare, C

Veronica Kerr

Gruppledare, KD