Avhysning är självklart för illegala bosättningar

I dagens VK är det en artikel om att Umeå kommun lämnat in begäran om avhysning av tre illegala bosättningar på kommunal mark kopplat till diskussionen om tiggarna. Senaste gjordes det för den illegala bosättningen på Nydala, som sammantaget blev en kostsam historia för Umeå kommun. Nu gäller det tre platser: Klockarbäcken, vid I20-skogen och en plats på Teg.

Vänsterpartiet är upprörda och menar “att det är orimligt använda kommunala medel att jaga och trakassera utsatta människor.”

En fullkomligt absurd inställning. Det handlar inte om att jaga eller trakassera någon – det handlar om att se till att vi följer svensk lag, respekterar äganderätten och inte tolererar att någon ockuperar någon annans mark. Det är inte ok att bosätta sig på någon annans mark utan tillstånd, även om vi har förstått att Vänsterpartiet har en helt annan uppfattning. I Sverige gäller svensk lag. I Sverige är det inte tillåtet att ockupera annans mark, oavsett det är privat mark eller kommunal. Det kan inte vara så att vissa grupper har rätt att bryta mot lagen. Oavsett varifrån man kommer. .

Regeringens samordnare för utsatta EU-migranter konstaterade detta nyligen, i anslutning till debatten om lägret i Malmö som nu har tömts.

Detta gäller självklart i Umeå också.