Lokalt förbud mot tiggeri

Inom loppet av ett år har antalet tiggare i Sverige fördubblats. Vi har sett samma utveckling i Umeå, med bl.a. illegala bosättningar och nedskräpning som följer i dess spår. Samtidigt är det stora flyktingströmmar i vår omvärld, och kommunerna har svårt att klara statens krav. I det här läget finns det vänsterpolitiker som har kommit till slutsatsen att Umeå kommun borde ställa upp och erbjuda såväl gratis boende som skolgång till just tiggarna. En grupp som alltså inte är på flykt. Man har önskat skapa kommunala campingar för ändamålet. Det är helt fel väg att gå. Problemen måste lösas i tiggarnas egna hemländer.

Mitt och moderaternas förslag kring tiggeriet i Umeå har under gårdagen väckt reaktioner, främst positiva sådana. Jag är övertygad om att en majoritet av befolkningen delar vår syn. Däremot går ju förslaget inte hem bland vänsterpolitiker och massmediarepresentanter, vilket kanske inte är så förvånande.

Jag har uppmanat de styrande Socialdemokraterna att via den lokala ordningsstadgan – i den mån det är möjligt i gällande lagstiftning – motverka tiggeri i Umeå. Redan idag finns det viss möjlighet att förbjuda tiggeri på särskilda platser enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) – då främst via platser där många människor rör sig: “Utrymmet för att i lokala ordningsföreskrifter förbjuda tiggeri är begränsat. På livligt trafikerade platser, som gallerior eller vid omstigningsplatser för kollektivtrafik, kan dock tiggeri troligtvis förbjudas för att kunna upprätthålla den allmänna ordningen.” Så långt SKL.

Via den lokala ordningsstadgan kan man också, vilket vissa städer har gjort, kräva polistillstånd för pengainsamling på offentlig plats. Om man inte har tillstånd är det därmed olagligt. Lagstiftningen är dock en gråzon, det skall medges, men viss möjlighet finns alltså så länge vi inte talar om ett generellt förbud överallt.

Den moderata partistämman beslutade i helgen att göra det lättare för kommunerna att förbjuda tiggeri lokalt. Vi måste göra vad vi kan lokalt för att få slut på tiggeriet. Det är inte värdigt eller humant att cementera ett utanförskap via tiggeri. Illegala bosättningar och omfattande nedskräpning följer i dess spår. Regeringen och den nationella samordnaren har ju själva dessutom uppmanat människor att inte ge pengar till tiggare, utan istället skänka pengarna till hjälporganisationer på plats i Rumänien och Bulgarien. Tiggarnas problem löses inte i Sverige utan i deras hemländer.

Jag har välkomnat det beslut som Moderaterna i helgen tog på partistämman. Kommuner ska få möjlighet att lokalt förbjuda tiggeri på vissa platser. I Umeå innebär det att tiggeri skulle kunna stoppas på platser som Rådhustorget, Renmarkstorget, Vasaplan, utanför butiker i Umeå, gallerior som MVG och Utopia, stormarknader, i anslutning till parker, Vasaplan, tågstationer m.m. P

På EU-nivå måste Sverige sätta press på andra medlemsländer. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare känner sig tvingade att söka sig till andra länder för att tigga. Det är ingen tvekan om att tiggarna i sina hemländer har en utsatt situation, men problemen löses enbart i hemländerna. Sverige och svenska skattebetalare betalar redan idag pengar till exempelvis Rumänien för att de ska ta bättre hand om sina medborgare. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska behöva betala detta ännu en gång över den kommunala skattsedeln!

Tiggarnas problem löses inte i Sverige, utan i deras egna hemländer. EU-pengar är också avsatta redan för det ändamålet. Ju tydligare svenska politiker – på alla nivåer – kan bli med detta budskap, desto bättre.