Viktigt att vara tydlig

Som vi kan läsa i våra lokaltidningar, så hade vi igår uppe ett ärende i kommunstyrelsens arbetsutskott om Umeå kommun skulle ge bidrag till en förening som upplåter stugor för boende åt tre romska familjer. Föreningen hade ansökt om ersättning från kommunen, för den hyra de går miste om genom att nu upplåta stugorna till romerna. Beslutet från bl.a. Socialdemokraterna blev att återremittera ärendet för att utreda frågan ytterligare.

För egen del röstade jag för Moderaternas räkning att ärendet skulle avgöras direkt. Det är ju enligt min mening självklart med avslag på föreningens begäran. Vi behöver ingen återremiss eller utredning för att komma till den slutsatsen.

Det är viktigt att vi politiker är tydliga. Det är inte kommunens ansvar att ordna och finansiera boende, skolgång eller annat under den korta tid man som turist vistas i Sverige. Inte heller är det kommunens uppgift att ordna fram någon form av kommunala campingar för tiggare. Skulle vi göra det skulle vi samtidigt ge klartecken för etablerandet av kåkstäder inom Umeå kommun och det kan aldrig bli aktuellt. Vi ska inte heller ge pengar till föreningar, för att de i sin tur ska erbjuda gratis boende till dessa grupper.

Om föreningar eller privatpersoner vill ordna boende åt s.k. EU-migranter så är det ju deras sak, men de kan inte räkna med att kommunen ska finansiera det. Det kommer inte på fråga.

Precis som den av regeringens utsedde nationelle samordnaren konstaterar, så strider det även mot likabehandlingsprincipen. Om man erbjuder gratis boende för tiggare, så måste man göra till alla grupper av människor.

Är man här som turist är det den enskildes eget ansvar att finansiera sitt boende.