Alliansen: Umeå växer med växande företag!

I veckans nummer av Umeå Tidning fick vi Alliansgruppledare följande insändare publicerad.

 

Umeå växer med växande företag!

Umeå har alla nödvändiga förutsättningar för att kunna fortsätta växa, expandera och öka befolkningsmässigt. Men för att klara av detta måste vi samtidigt skapa förutsättningar för ett bättre företagsklimat i Umeå och här har kommunen en mycket viktig roll.

I oktober 2012 lämnade vi gruppledare för Allianspartierna i Umeå in en motion om att Umeå kommun borde undersöka förekomsten av s.k. snedvriden konkurrens i sina kommunala bolag och verksamheter gentemot det privata näringslivet. Detta som ett led i att förbättra det lokala företagsklimatet. Ett bekymmer som många företagare lyfter fram från sin dagliga verksamhet är att offentlig sektor snedvrider konkurrensen. Idag bedriver många kommuner och landsting affärsverksamhet som snedvrider konkurrensen på marknaden.

Enligt kommunallagen bör en motion beredas så att beslut kan fattas inom ett är efter att motionen har lämnats in. Ett år.

Men efter två år och fyra månader så har vi fortfarande inte fått upp vår Alliansmotion till behandling! Är frågan om snedvriden konkurrens så ömtålig för (S), eller var det samarbetet med Vänsterpartiet förra mandatperioden som gjorde att ärendet aldrig kom upp till kommunfullmäktige för beslut? Just den här frågan brukar dessutom många företagare i Umeå uppmärksamma som ett problem.

Oavsett orsaken till denna segdragna handläggning, så är det hög tid att kommunfullmäktige får upp ärendet till beslut. Umeå växer med växande företag, och vi måste göra allt för att möjliggöra ett positivt näringslivsklimat!

 

Anders Ågren, Kommunalråd, M

Peder Westerberg, Gruppledare, FP

Mattias Larsson, Gruppledare, C

Veronika Kerr, Gruppledare, KD