"Pilotkommun" för att utveckla jordbruksmarkens värden

I vårt län finns det goda förutsättningar att producera ännu mer livsmedel än vad som görs idag, och jordbruket har en mycket viktig roll för en levande landsbygd. Vi ser dessvärre en allvarlig trend med färre och färre företag med djurhållning, såväl på nationell nivå som regionalt i Västerbotten. Det är en fråga som jag lyft tidigare i olika sammanhang.

I tisdags beslutade kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott att Umeå kommun ska anmäla intresse till Jordbruksverket om att bli pilotkommun inom området ”Bevara och utveckla jordbruksmarkens värden”.

För parallellt med att Umeå växer och bygger ”mer stad” så är det oerhört viktigt med en livskraftig och attraktiv landsbygd. Om Jordbruksverket ger klartecken blir Umeå en av två kommuner i landet där man gemensamt med representanter för näringen ska arbeta gemensamt med utvecklingsfrågor kopplade till jordbruksmarkens värden.

I arbetet med pilotkommun ska även frågor kopplade till just livsmedelsförsörjning och lokal upphandling diskuteras djupare. Vi kan förvisso alla göra en insats genom att välja lokalproducerat i den mån det finns i våra affärer eller åtminstone svenskt. Därmed gör vi en insats för våra egna jordbruksnäringar och inte minst för att stötta en djurhållning som sker med respekt för djuren. Sedan har vi anledning att se över hur det går med våra upphandlingar, genom att t.ex. utforma delade upphandlingar som underlättar för mindre företag att vara med. En översyn av Umeå kommuns upphandlingspolicy kommer att ske under 2015. Ambitionen från Moderaterna i Umeå är att upphandlingspolicyn ska utformas, så att det blir enklare att upphandla lokalproducerat i enlighet med EU-parlamentets under 2014 tagna beslut.

Jordbruket har en nyckelroll för en levande landsbygd. Det är också en mycket viktig del för ett växande Umeå!