Medveten desinformation från V i Umeå?

Läser i dagens Folkbladet att Vänsterpartiet inte gillar tankarna på att det kan bli handel i delar av det gamla stadsbibliotekets lokaler. De hänvisar till någon form av överenskommelse mellan S och V om att i de gamla lokalerna – bottenvåningen i biblioteket – skulle lokaliseras “en offentlig, icke-kommersiell verksamhet”. I intervjun är vänsterns nya gruppledare förvånad över att fullmäktigeprotokollet säger något annat, och hävdar att alla ledande politiker vet att det inte är så som protokollet säger.

Jag kan bara kortfattat dementera hennes funderingar.

Beslutet är precis som Folkbladets reporter Maria Linné har letat upp i KF-protokollet: “att kommunen säkerställer att en icke kommersiell mötesplats fortsatt finns och utvecklas vid Vasaplan”. Någon koppling till stadsbiblioteket fanns verkligen inte i fullmäktiges beslut. För oss som var med i diskussionerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige var det tydligt att denna kunde lokaliseras var som helst i anslutning till Vasaplan. Det kan, som exempelvis Hans Lindberg uttalar i dagens intervju, lika gärna vara i Folkets Hus.

Ingen direkt koppling till gamla stadsbibliotekets lokaler med andra ord.

 

Det är anmärkningsvärt att Vänsterpartiets gruppledare nu hävdar något annat. Men det kanske är så att Vänstern i Umeå medvetet spridit ut felaktig information om stadsbiblioteksflytten – och vad som skall in i de gamla lokalerna – till sina egna medlemmar och sympatisörer, just för att få acceptans för att flytta biblioteket? För alla i beslutande ställning var medvetna om att det som idag avhandlas i Folkbladet-artikeln inte var kopplat till gamla stadsbibliotekets lokaler.

Punkt.