Kostnaderna för sjukfrånvaro inom Umeå kommun

Idag har jag lämnat in en interpellation till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S) om kostnaderna för sjukfrånvaron inom Umeå kommun. Som arbetsgivare har kommunen ett stort ansvar för arbetsmiljö och annat som påverkar personalens sjukskrivningar. Med en bättre personalpolitik kan vi minska kostnaderna för sjukfrånvaron och använda dessa pengar till andra ändamål.

Interpellationen bifogas nedan.

 

 

Interpellation till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S):

 

Umeå kommuns kostnader för sjukfrånvaro

Umeå kommun som arbetsgivare har ett stort ansvar för arbetsmiljön i de kommunala verksamheterna. Med arbetsmiljöansvar följer en skyldighet att bl.a. vara aktiv och vidta åtgärder för att ta bort eller minska riskerna för ohälsa i det vardagliga arbetet. Faktorer som god arbetsmiljö, ledarskap, en fungerande arbetsorganisation, möjligheter till friskvård, rehabilitering och kompetensutveckling är alla viktiga delar för en god personalpolitik.

Umeå kommun borde, som arbetsgivare, öka insatserna för att skapa en bättre arbetsmiljö och därmed få ned sjukskrivningstalen. Av landets 290 kommuner har vi under en rad år hamnat dåligt till när det gäller nivån på sjukfrånvaron. Det måste ses som ett misslyckande med den hittills förda personalpolitiken i kommunen.

Sjukfrånvaro drabbar självfallet den enskilde, och åtgärder måste vidtas för att arbetstagaren snabbt ska kunna komma tillbaka i arbete. Men hög sjukfrånvaro bland personalen innebär också kostnader för kommunen, såväl direkt som indirekt. En lägre sjukfrånvaro innebär således att pengar frigörs som kan användas till andra ändamål.

Det vore därför värdefullt för det fortsatta arbetet med sjukfrånvaron inom Umeå kommun att få en bild av hur stora kostnaderna faktiskt är.

 

Mina frågor till personalutskottets ordförande Christer Lindvall (S) blir därför:

1.  Vad är Umeå kommuns årliga kostnader för sjukfrånvaron bland personalen, såväl direkta som indirekta kostnader?

2. Hur har detta utvecklats under de senaste fyra åren?

Umeå 2015-01-14

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)