Sekab

Igår gick Uppdrag granskning på tv:n, med granskning av Sekabsatsningen. Jag har inte sett inslaget eftersom jag var på möte när inslaget gick,  men har kunnat bilda mig en uppfattning om innehållet genom att kolla olika nyhetsartiklar på nätet.

Ja, Sekab var ju inget annat än en jätteflopp. Jag och moderaterna i Umeå reagerade omedelbart – för sju år sedan – när det visade sig att Sekab, där det kommunala energibolaget Umeå Energi var en av delägarna, hade börjat ägna sig åt affärer utomlands, med markaffärer i bl.a Tanzania. Dagen efter, så lämnade jag in en enkel fråga till Umeå Energis ordförande vilken behandlades i fullmäktige. Det är verkligen ingen kommunal uppgift, och jag är glad att Umeå kommun stod sedan emot när övriga kommuner ville gå in med ytterligare pengar under processens gång. Fokus skulle vara att avveckla engagemanget utan ytterligare förluster. Men det var riktigt illa skött.

Nedan klipper jag in ett blogginlägg från mig, som publicerades här den 11 september 2007.

 

Ja, vad ska en kommun engagera sig i? Den frågan är högaktuell efter avslöjandet att Sekab, ett bolag som kommunala Umeå Energi är delägare i, har köpt mark i Mocambique och Tanzania. Varför? Jo, man ska på lpats bygga två storskaliga produktionsanläggningar för etanolframställning. BM Lövgren (fp) har också uppmärksammat detta på sin blogg.

Imorse skickade jag in en fråga till Umeå Energis ordförande Mikael Berglund (s). Den kommer upp på nästa fullmäktige och lyder enligt följande:

Är det en kommunal uppgift att bygga produktionsfabriker i Mocambique och Tanzania?

Enligt uppgifter i massmedia har bolaget Sekab, där Umeå Energi är delägare, köpt markområden i Afrika, närmare bestämt Mocambique och Tanzania. Avsikten är att där till en kostnad av fyra miljarder kronor(!) bygga upp två storskaliga produktionsfabriker för etanol. Det som en gång påstods vara en satsning för att lyfta Norrland som region har uppenbarligen blivit något annat.

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till Mikael Berglund (s): – Anser du att den utveckling som nu sker inom Sekab talar för att Umeå Energi AB ska fortsätta sitt engagemang inom bolaget?

Och min egen uppfattning är att så inte är fallet.