Fler jobb

Jag kommenterade igår budgeten och dess konsekvenser. Åt för övrigt lunch med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) på Rex där vi diskuterade ett antal aktuella frågor, och jag var sedan med på presskonferensen uppe på universitetet. Blev intervjuad av såväl Västerbottensnytt som VK och Folkbladet. Tänkte beröra lite av det här på bloggen också.

Jag välkomnar budgeten i dess stora drag. Precis som jag sa innan sommaren, så blev det dock inga stora tillskott till kommunerna efter en lång rad av rekordår för kommunsektorn. Därför var det ett felaktigt beslut att skjuta upp Umeå kommuns budgetbeslut i fyra månader. S och V gjorde en uppenbar felbedömning, vilket vi från Allianspartierna tydligt deklarerade redan i juni.

Varför då ett femte jobbskatteavdrag? Jo, genom att göra det mer lönsamt att arbeta, framför allt för låg- och medelinkomsttagare, skapar regeringen bättre förutsättningar för fler jobb vilket bidrar till en fortsatt trygg gemensam finansiering av välfärden. Många oberoende aktörer (däribland Konjunkturinstitutet och Riksrevisionen) är överens om att jobbskatteavdraget är ett effektivt sätt att skapa fler jobb. Ett femte steg i jobbskatteavdrag beräknas leda till 13 000 nya jobb, vilket tillsammans med det hittills genomförda jobbskatteavdraget beräknas leda till totalt 119 000 nya jobb. Jobbskatteavdraget ger mest till låg- och medelinkomsttagare, räknat som andel av lönen.

Som väntat går socialdemokraterna nu till starkt angrepp på förslaget om ett femte jobbskatteavdrag. Det är tydligen något av det värsta som kan drabba Sverige. Det räcker med att lyssna på någon ledande S-politiker på riksplanet eller för den delen läsa Holmlunds blogg.

Men det är ett hyckleri utan dess like. För om nu det femte jobbskatteavdraget enligt S är så himla hemskt – varför lovar de då att det ska få vara kvar (!) om de vinner valet??

Det kanske är så enkelt att Socialdemokraterna inser att jobbskatteavdraget är viktigt för att skapa fler jobb. Men att de tror de kan vinna någon röst på att stå på barrikaderna och vara emot just nu.