Myt att Umeå suger ut inlandet

Kan rekommendera det nyhetsinslag som P4 Västerbotten gjort, där professor Lars Westin från CERUM konstaterar att det är en myt att Umeå suger ut inlandet. Endast en tiondel av Umeås befolkningstillväxt kommer från inflyttning av andra kommuner. Den absolut största andelen av befolkningstillväxten kommer från barn som föds. Viktigt att ha i minnet när debatten nu går hög om att det skulle vara Umeås fel att det går dåligt för andra. Länken till inslaget hittar ni här: Myt att Umeå suger ut inlandet

Däremot pågår en trend i hela världen där människor flyttar in till städerna. Sverige är ett av de länder där urbaniseringen går snabbast.

Men tror ni verklligen att de norrlänningar som vill bo i städer, och flyttar till Umeå av den anledningen, skulle ha stannat kvar i nuvarande kommuner om inte Umeå fanns som ett alternativ? Självklart inte. Då hade de bara flyttat söderut till någon annan större stad: Stockholm, Uppsala, Malnö eller Göteborg för den delen. För det är ett faktum att fler och fler vill bo i städer just för det utbud och möjligheter som där erbjuds. Människor söker sig till människor.

Många av oss som är politiskt aktiva, liksom många andra samhällsintresserade, jobbar stenhårt för att Umeå ska kunna vara just det “storstadsalternativ” i norr som gör att inte ännu fler väljer att flytta söderut. För då är det verkligen kört för norra Sverige. Hade det inte varit tack vare Umeås tillväxt, så hade även Västerbotten tappat i befolkning år efter år. Hade det alternativet varit bättre för Västerbotten och västerbottningarna? Självklart inte.