11 miljarder återbetalas till landets kommuner och landsting

Pressmeddelande 2013-09-04

11 miljarder återbetalas till landets kommuner och landsting redan i november

Beskedet som kommunerna har väntat på en längre tid har kommit. AFA-Försäkring betalar tillbaka medel till sina medlemmar, pga lägre sjukskrivningstal än vad man tidigare bedömt. Det gäller premier inbetalda för åren 2005 och 2006. Beslutet fattades igår av styrelsen för AFA-Försäkring, där arbetsmarknadens parter ingår. Kommunalrådet Anders Ågren (M), som också är ledamot i styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) välkomnar beskedet.

– Det är ett mycket glädjande besked. Det ger landets kommuner och landsting bättre möjligheter att klara det ekonomiska läget för 2013. Alla kommuner i Västerbotten får stärkt ekonomi genom detta, liksom Västerbottens läns landsting. Men vi ska samtidigt komma ihåg att det rör sig om engångspengar, säger Ågren i en kommentar.

11 miljarder kr betalas alltså tillbaka till arbetsgivare inom kommun- och landstingssektorn under slutet av 2013. Detta utbetalas under november/december och förstärker resultatet för innevarande år. För Umeå kommun har de preliminära siffrorna ursprunligen pekat på att man får tillbaka 130 miljoner kronor med då gällde det tre år (2004, 2005 och 2006). Nu blir det i första steget för åren 2005-2006. Men senast det betalades tillbaka AFA-pengar för två år så fick Umeå kommun ca 90 miljoner kr. Återstår att få uppgifter om vad det exakt blir för Umeå.