Skattechock riktad mot de unga

I fredagens Folkbladet hade jag och Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, nedanstående replik införd. Läggs som vanligt ut här på bloggen:

 

Skattechock riktad mot de unga

Svar till Ylva Johansson och Lennart Holmlund, båda (S), 2/11. Under en ekonomisk kris med det största BNP-raset vi sett i Sverige sedan depressionen har Alliansens politik lett till att över 200 000 fler idag arbetar i Sverige än 2006. Det samlade utanförskapet har under samma period minskat med runt 200 000 personer. Detta visar att en tydlig arbetslinje kombinerad med en ansvarsfull ekonomisk politik ger resultat.

Socialdemokraterna vill höja beskattningen av svenskarna med 30 miljarder i sin skuggbudget – och skriver sedan till oss att man vill satsa på riktiga (man antyder att jobb i ex. restaurangnäringen inte är riktiga) jobb. Det är inte seriöst. Drygt 14 miljarder av skattehöjningarna S föreslår kommer i form av höjda sociala avgifter för unga. Man riktar alltså skattechocken mot den grupp som redan har en allt för svag ställning på arbetsmarknaden. Hur leder högre kostnader för arbetsgivare i Umeå som anställer unga till fler ungdomsjobb i staden, Johansson och Holmlund?

Tillsammans med de övriga allianspartierna gör vi viktiga framtidsinvesteringar för fler jobb i Umeå och Sverige. I den investeringstunga Alliansbudgeten märks satsningar på bland annat infrastruktur, forskning och innovation och förbättrade villkor för landets företag. Samtidigt fortsätter våra insatser för att sänka trösklarna och skapa ännu fler vägar in på arbetsmarknaden, inte minst för unga. Så kan vi få vind i seglen när den ekonomiska krisen i vår omvärld avtar.

Anders Ågren (M), kommunalråd i Umeå

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott