Slutstriden om Nydalastugorna har inletts!

Idag behandlade kommunstyrelsens näringslivs- och planeringsutskott förslaget till Fördjupad översiktsplan för Nydala. Det har varit en lång resa sedan ett beslut om att påbörja arbetet togs år 2006. Direktiv och mål för planen antogs 2008 – och nu närmar det sig ett avgörande.

Striden står kring framtiden för de s.k. Nydalastugorna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Umeå driver linjen att de allra flesta stugorna skall rivas. De privata stugorna skall enligt deras förslag successivt inlösas och rivas, och de få stugor som skall vara kvar ska vara kommunalt ägda.

Moderaterna och övriga Allianspartieri Umeå har en annan linje.

Vi vill bevara Nydalastugorna runt sjön, säger nej till expropriering och vi ser stugorna som ett värdefullt inslag vilket förstärker Nydalaområdet som rekreations- och friluftsområde. Stugorna, och dess nyttjare, bidrar till mer liv och rörelse i området och gör det därmed tryggare. Stugorna står inte i motsats till det rörliga friluftslivet.

Slutstriden har alltså inletts. Idag förlorade vi omröstningen med 3-4. Ärendet avgörs slutgiltigt på kommunfullmäktiges sammanträde i slutet på oktober.