Enparti(s)taten Umeå?




Eftersom jag varit på Kreta den sista tiden så har jag inte deltagit i de debatter som varit på bloggarna. Men ett av de mer häpnadsväckande – och fåniga – inslagen är den attack som socialdemokraterna riktar mot att det fanns moderater på Umeå Fotbollsfestival. Ja huvaligen, vad upprörande och hemskt.

Tydligen är det upprörande för ledande sossar i den här kommunen om andra politiker än de själva går på idrottsarrangemang i Umeå.

Moderaterna i Umeå har som ambition att vara där människor är. Hellre vara på torget, på ICA, Coop, Sommaren i City, idrottsevenemang eller andra arrangemang, än att sitta instängda i slutna sammanträdesrum. Några moderater besökte förra veckan Umeå Fotbollsfestival klädda i M-jackor och t-shirts – och detta har fått de lokala S-topparna att gå i taket.

Märk väl. Det delades inte ut något partimaterial eller ”propaganda” (som Lennart Holmlund kallar det) utan det var personer som hade på sig M-loggan. Men det är inte OK i Umeå tydligen. Kommunstyrelsens ordförande Holmlund (S) ska nu kontakta arrangörerna (!) för att höra deras förklaring…….

Som om inte vissa socialdemokrater brukar vara på plats på travet, Björklöven-matcher, UIK-matcher och ha på sig S-märket. Men det är skillnad beroende på vilket parti man tillhör helt uppenbart. Ska (S) i Umeå nu börja bevaka varje idrottsevenemang i kommunen, så att moderater inte släpps in om de har på sig M-märke??? S-märke går bra, men inte M-märke.

Inställningen från sossarna påminner om hur det är i enpartistater. Det ledande partiet har gräddfil och de övriga ska stoppas. Den här veckan kan jag meddela att jag ska gå och se City Beach-touren på Rådhustorget. Jag kommer att ha på mig ett M-märke eller kanske en M-tshirt. Ska Lennart Holmlund ringa upp arrangörerna och skälla om det också?

Socialdemokraterna får helt enkelt vänja sig med att de nu har konkurrens på allvar i Umeå. Det är väl kanske därför de är så upprörda.