Umeå på plats 230 (!) av landets kommuner

Är nere i Stockholm, även om jag senare i eftermiddag är tillbaka hemma i Umeå. Strax börjar styrelsemöte med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).  

De preliminära sammanställningarna över kommunernas sjukfrånvaro år 2009 visar att Umeå inte är ensam om att minska sjukfrånvaron. Tvärtom. De långa sjukfallen minskar i snabb takt i landets alla kommuner. Skillnaderna mellan olika landsdelar krymper i takt bl.a. med att hårdare sjukregler fått genomslag över hela landet.
 
Däremot verkar Umeå inte ha ”klättrat” på listan, utan vi har tyvärr fortfarande bland de högsta sjuktalen i landet. År 2008 var Umeå på plats 227 (av 290 kommuner) och enligt den preliminära sammanställningen för 2009 ligger Umeå nu på plats 230 (av 272 – alla har inte rapporterat in ännu). Vi har alltså preliminärt halkat ned några placeringar, trots det faktum att sjuktalen minskat. Skillnaden är bara att sjukfrånvaron minskat lika mycket eller lite mer i övriga kommuner.
Umeå kommun ska alltså inte slå sig för bröstet när det gäller personalens sjukfrånvaro, utan tvärtom anstränga sig betydligt mer för att skapa goda arbetsmiljöer i de kommunala verksamheterna. Personalen är vår viktigaste resurs.
Trots att kommunen tar ut betydligt högre skatt av sina invånare än andra kommuner – och därmed har mer pengar att röra sig med – så är resultatet sjukare personal (!) Det pekar på allvarliga problem med ledarskap och strukturer i den kommunala organisationen.