6 av 10 tycker att regeringen gör ett bra jobb




En SKOP-undersökning visar att en stor majoritet av svenskarna, 61 procent, tycker att alliansregeringen gör ett mycket bra eller ganska bra jobb. Bara en av fem, 21 procent, anser att regeringen gör ett dåligt eller ganska dåligt jobb. Det här är positiva siffror för en regering som styr landet i en extrem lågkonjunktur, med global finanskris som slår mot företag, jobb och människor. Men regeringens ansvarstagande och fokus på stabila statsfinanser har gett resultat. Nu börjar vi också kunna se ljusglimtar i det ekonomiska mörkret.

 

Samtidigt försöker socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet samla sig kring ett gemensamt alternativ. Det är välkommet försök – återstår bara att se vad resultatet blir. Osäkerheten är stor på område efter område. Inte blir det lättare när oppositionsledaren Mona Sahlin är så ifrågasatt i sitt eget parti. Av s-väljarna är det enligt en undersökning i helgen bara var femte (!) person som vill se Sahlin som ny statsminister.

 

Den siffran är talande. Jag har också pratat med många socialdemokrater här i Umeå som oroas av just det faktumet – att deras egna inte gillar partiledaren. Man vet inte hur ”rörelsen” ska kunna sättas på fötter i valrörelsen om ett år då de socialdemokratiska kärnväljarna inte gillar Mona Sahlin.

 

Som sagt. Ett år kvar till valet – nu är det full fart.