Bort med kommunala klotterplank – nu är det slutflummat!




 Idag är jag mycket nöjd.

 

Efter polisens upprepade rapporter om att det kommunala klotterplanket (den s.k. lagliga graffittiväggen) ute på I20 har visat sig fungera som inkörsport och rekryteringsplats för ökad kriminalitet och droger bland Umeås ungdomar så har vi äntligen lyckats hitta en gemensam hållning från företrädare för kommun, landsting, polis mm – vi vill sluta med kommunala klotterplank eller s.k. lagliga väggar i Umeå.

 

Klotterplanken har debatterats flitigt. De har inte haft någon förebyggande effekt under senare år, utan tvärtom bidragit till ökade problem med klotter och kriminalitet. Självklart ska en kommun inte skapa mötesplatser som syftar till ökad brottslighet.

 

Vid sammanträdet för Umeås brottsförebyggande råd i eftermiddag så enades vi om att nu skicka ut detta på en bred remiss, och höra hur alla externa aktörer – fastighetsägare, Vägverket, Banverket och andra ser på detta.

 

Förhoppningsvis har nu verkligheten kommit ikapp, så att vi på allvar kan börja försöka bekämpa klotter och kriminalitet. Och samtidigt få till ett skifte i synsätt. Sluta idealisera klottrare och den kulturen.

 

Nu är det slutflummat.