Flygresandet ökar & antalet studenter ökar

Lite på distans försöker jag följa med i nyhetsflödet från lokalmedia i Umeå. Läser på nätet att Umeå City Airport går fortsatt starkt jämfört med resten av landets flygplatser. Resandet med inrikesflyget fortsätter att öka. Antalet inrikespassagerare som flög till eller ifrån Umeå flygplats ökade med 2,7 procent jämfört med juni förra året.

Av Luftfartsverkets 16 flygplatser i Sverige var det bara tre som låg på plus i antalet passagerare under juni – Umeå, Visby och Bromma. Enligt kommentarer från Luftfartsverket så tyder det på att Umeå verkar stå emot lågkonjunkturen på ett bra sätt. Det här understryker bara hur viktig och strategisk Umeås flygplats är för såväl staden som för regionen.

En annan nyhet är att antalet antagna studenter vid Umeå Universitet ökar starkt – det är nu 3000 fler antagna studenter jämfört med för ett år sedan och det är en ökning med 13%. Detta bekräftar delvis en gammal sanning, nämligen att när det blir bistrare på arbetsmarknaden så ökar antalet som studerar vid högskolor och universitet. Samtidigt är det inte hela förklaringen och jag instämmer i universitetsdirektören Lars Lustigs kommentar om att det också bevisar att Umeå Universitet står starkt i konkurrensen och är mycket attraktivt bland presumtiva studenter.

 

(Förövrigt sprang jag på Lars här i Boden tidigare i veckan och hann växla några ord. Världen är liten.)

Avslutningsvis nås jag av beskedet att VK idag har en artikel på temat att moderaterna nu inlett jakten på att hitta efterträdare till de uppdrag som Ulrik Berg lämnar. Nåja, någon jakt är inte inledd utan VK ringde mig igår och ville höra hur processen i partiet såg ut, vilket jag också förklarade. Det är ingen ”ko på isen” i denna fråga eftersom sommarledigheten innebär att den formella avsägelsen behandlas först i slutet av augusti i samband med kommunfullmäktigesammanträdet, så partiets olika lokalföreningar kommer att ha gott om tid att fundera på lämpliga efterträdare och komma in med sina nomineringar till valberedningen i sedvanlig ordning. Och fyllnadsvalen sker då i samband med septembersammanträdet.

På återhörande!