Inget P-garage under Rådhusesplananden

Nej, det blir helt uppenbart inget p-garage under Rådhusesplanaden. Noterar att spekulationerna är i full gång om de eventuella motiv som tros ligga bakom gårdagens besked från (M) och (S). Men låt oss konstatera att detta hur som helst öppnar upp för en bred politisk överenskommelse om hur parkeringsfrågan i centrum ska lösas för lång tid framåt.

P-garaget fick inget brett stöd, varken bland de olika partierna eller bland umeborna. Frågorna kring ekonomin och genomförbarheten för projektet har inte heller blivit mindre med tiden. Det är bara att konstatera och i samma andetag ödmjukt säga att vi inte är sämre än att vi kan ompröva fattade beslut.

Det finns flera andra alternativ för att tillgodose behovet av p-platser i centrala Umeå. Vi måste självfallet värna en levande handel i centrum och det finns ju t.ex. möjlighet att bygga p-hus som är billigare – bl.a. har ju det gamla p-reservatet vid nuvarande E4 fått förnyad aktualitet tack vare regeringens beslut att börja bygga ringleden redan detta år. Något vi inte visste när planerna på p-garaget sjösattes. Men det finns även andra möjligheter som vi nu kan ses över i lugn och ro, och låta så många som möjligt komma till tals. Och samtidigt finna en lösning som inte riskerar hamna i överklaganden och processer som försenar arbetet i 10-15 år.

Så det paradoxala är att omstarten i parkeringsfrågan kan innebära en snabbare lösning än att fortsätta med planerna på p-garage. Jag skäms inte över att moderaterna har lyssnat och omprövat sin ståndpunkt. Tvärtom.