Ett stärkt försvar

Som jag berättade om igår så deltog jag i en träff med försvarsminister Sten Tolgfors, den moderata försvarskommittén och ett antal riksdagsledamöter och kommunalråd. Hann växla några ord med Tolgfors och min förhoppning är att vi snart ska få besök av honom i Umeå. Även om vi inte har några regementen kvar så har vi Totalförsvarets Skyddscentrum, och dess högkvalitativa samarbete med FOI och universitetet. Dess betydelse kan inte nog framhävas.

Iövrigt var det ett intressant informationsmöte med gott om tid för frågor. Det är bra att regeringen nu med sin proposition pekar ut inriktningen för det svenska försvaret, och poängterar att det inte blir fler förbandsnedläggningar.

Några punkter:
– Hela insatsorganisationen om ca 50 000 personer ska kunna användas inom en vecka efter beslut om höjd beredskap. Idag är bara ungefär en tredjedel av den nationella insatsorganisationen kravställd för insats inom ett år.
– Enligt Försvarsmaktens förslag kommer 28 000 personer att finnas i stående och kontrakterade förband.
– Hemvärnet förstärks och får en viktigare roll i försvaret av Sverige. Hemvärnet kommer totalt att bestå av 22 000 personer och ingå i insatsorganisationen.
– En ökning från tre tillgängliga manöverbataljoner idag, till åtta imorgon. Det innebär mer än dubbelt så hög tillgänglighet.
-Fördubblad förmåga till fredsfrämjande insatser. 1 700 personer kommer att kunna hållas kontinuerligt insatta i insatser internationellt.
-Antalet Gripenplan blir 100 stycken, av C/D-modell. Antalet nya helikoptrar ökar successivt. Stridsvagn 122 bibehålls och tillgången till splitterskyddade fordon ökar. Artilleriet och luftvärnet förblir av dagens storlek.

I det framtida försvaret får Sverige nu fler soldater som snabbare kan användas. I Sverige och i eller utanför närområdet. Äntligen får vi lite hopp om det svenska försvarets framtid.