Bra av universitetet, samt norrstyrelsen och julhandeln

Tänkte hinna få iväg några rader på bloggen innan det är dags för en dag fylld av intressanta möten och träffar.

Bra universitetet!
Läser i dagens tidningar att Umeå Universitet, utöver sina ordinarie utbildningar (som för övrigt fortfarande har några tomma platser vilket är bra i dagens läge), även erbjuder sig att skräddarsy uppdragsutbildningar till de företag som har stora varsel. Allt beroende på vilka kompetensutvecklingsbehov som företagen kan se hos sin personal. Det är bara att lyfta på hatten för universitete och dess rektor Göran Sandberg. Här visar man i handling att man är redo att hjälpa till och positivt bidra i en tuff tid för regionen.

Lägg ner Norrstyrelsen
Jag delar uppfattningen som socialdemokraterna och moderaterna i landstinget nu har beträffande framtiden för den s.k. Norrstyrelsen. Den måste ju självklart läggas ner – dess syfte var att förbereda en storregion bestående av halva Norrland till år 2010. Nu blir det inga storregioner i norr förrän tidigast om sex år (om det överhuvudtaget blir nåt) – ska vi då behålla en jätteorganisation bestående av politiker och tjänstemän som får pengar och reser runt på möten och konferenser för ett projekt som inte blir av? Lägg pengarna på sjukvården istället.

Ingen kris i julhandeln
Julhandeln 2008 slog nytt rekord. Trots lågkonjunktur, finansiell oro och en våg av varsel handlade svenskarna som aldrig förr. För 13:e året i rad slog julhandeln rekord och det är trots allt positivt. Allt är inte nattsvart.